Voorganger:

Jules Post  Diaken Jules Post
voor de parochies Hoogkarspel, Venhuizen én de regio.

Even voorstellen ………….

Mijn naam is Jules Post, ik ben op 5 januari 1958 geboren in de Burgemeester Schrijnderlaan in Grootebroek. Ik ben getrouwd met Wilma van den Berg en ik heb twee studerende zoons, Maurits en Melchior. Maurits studeert in Groningen en Melchior in Philadelphia in de Verenigde Staten. Wilma en ik wonen in het plaatsje Wons. Ik kan me voorstellen dat u niet weet waar Wons ligt. Het ligt net over de afsluitdijk in Friesland.

Na het VWO (Werenfridus in Hoorn) ben ik godsdienst en maatschappijleer gaan studeren aan de Vrije Leergangen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Na mijn studie ben ik 9 jaar leraar levensbeschouwing en maatschappijleer geweest aan scholengemeenschap ‘de Hoeksteen’ (nu onderdeel van het Martinus College) in Grootebroek. In de avonden heb ik toen theologie gestudeerd en in 1992 ben ik aalmoezenier geworden bij de Koninklijke Marine (vlootaalmoezenier).
Ik heb daar op diverse scholen gewerkt (o.a. het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder) en ik heb ook veel gevaren. In 1998 ben ik door Mgr. Punt tot diaken gewijd. Tussen 2000 en 2005 ben ik met mijn gezin uitgezonden geweest naar Aruba en Curaçao. Na mijn jaren ‘in het veld’ heb ik verschillende leidinggevende functies gehad. Ik ben onder andere stafaalmoezenier van de Koninklijke Marine geweest en mijn laatste functie was die van hoofdkrijgsmachtaalmoezenier. Namens Mgr. Punt, die niet alleen bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam is, maar ook nog eens krijgsmacht bisschop, mocht ik leidinggeven aan de 54 aalmoezeniers die de krijgsmacht toen rijk was.
Op 1 augustus 2015 ben ik met functioneel leeftijdsontslag gegaan. En op 1 november 2015 ben ik door Mgr. Punt aangesteld als diaken in de Laurentiusparochie in Hoogkarspel en de Lucasparochie in Venhuizen. Mijn werk in hier in West-Friesland bevalt me tot nu toe prima!

Na emeritus pastoor Albert Groot van Venhuizen en na de pastoor van onze zes parochies Peter Peelen sj. ben ik dus de derde persoon in de regio die als aalmoezenier bij de marine heeft gewerkt.

Diaken J. Post

 


 

Priesterkandidaat stelt zich voor

 

Javier Acuña

 

Mijn naam is Javier Acuña, ik ben 36 jaar oud en kom uit Chili. Ik kom uit een boerengezin en ben de middelste van drie kinderen. Ik heb nog een oudere broer en een jonger zusje. Van huis uit ben ik katholiek opgevoed.

Ik heb de basisschool en de middelbare school doorlopen bij de Zusters van het Heilig Hart in onze stad. Thuis en op school heb ik geleerd om een goede katholiek te zijn. Vanaf mijn jeugd heb ik in de bedevaartkapel, die dichtbij ons huis ligt, geholpen als misdienaar en genoten van het katholiek zijn.

Na mijn middelbare school, dat was in het jaar 2001, ben ik verhuisd naar het zuiden van Chili om te gaan studeren aan de universiteit. In datzelfde jaar ben ik ook in aanraking gekomen met de Neocatechumenale Weg en in deze kleine christelijke gemeenschap heb ik geleerd en ervaren dat God van mij houdt zoals ik ben. Ook op school vertelde de zusters dat altijd maar nu ervaar ik het zelf in het dagelijks leven.

Op de Pauselijke Katholieke Universiteit van Chili heb ik mijn diploma als basisschool leraar met hoge cijfers behaald. Een Bachelor in het onderwijs en een paar specialisaties, Wiskunde en Godsdienst.

In het jaar 2009, na een paar jaar als docent gewerkt te hebben, heb ik mijn werk achter gelaten en ben ik vertrokken om als missionaris de liefde van God te verkondigen in de parochies van Chili, met een team.

Daar heb ik de voorzienigheid van God leren kennen, want we gingen rond zonder geld, zonder salaris. Na deze sterke ervaring ben ik vrijgesteld om te vertrekken waar God het zou willen.

Sinds 2011 ben ik in Nederland en seminarist van het Diocesaan Missionair Grootseminarie Redemptoris Mater in Nieuwe Niedorp. Ik heb een deel van mijn filosofie studie op De Tiltenberg gevolgd en nu studeer ik de rest van filosofie en Theologie in Heiloo. Tijdens de jaren van de priesteropleiding heeft God mijn roeping bevestigd om Hem te volgen en Hem te verkondigen.

Nu dat ik negen jaar in Nederland ben, waarvan de laatste twee jaar in Kerkrade voor mijn missie-stage, ben ik erg dankbaar, want God heeft grote dingen met mij gedaan, veel meer dan dat ik me had voorgesteld in mijn leven.

Nu aan de vooravond van mijn diakenwijding nodig ik jullie uit om te kijken hoe goed God is en hoe groot zijn liefde voor ons is

Javier Acuña


 

Peter Piets Peter Piets

Geachte parochiaan,

Mij werd gevraagd een stukje te schrijven in de parochiebladen om mijzelf voor te stellen aan u. Nu heb ik links en rechts reeds een aantal Missen mogen doen met u en voor u, dus de basis is reeds bekend. Verder valt het niet mee om 52 levensjaren samen te vatten in een paar honderd woorden……

Geboren en getogen te Oostzaan, in Noord-Holland moest ik naar de hogere school in de stad. Voor een dorpsbewoner uit deze contreien betekent dat niet Amsterdam, maar Zaandam!

Het brugklasjaar verliep voor mij niet zo best, daar er thuis van alles aan de hand was.

Als jongste van vier kinderen heb je op deze leeftijd zowel het voor- als het nadeel dat er veel van wat er om je heen gebeurt over je hoofd heen gaat, maar het besef dat je nu zonder ouders verder moet in het leven slaat evenwel in als een bom! Het heeft mij echter wel op het pad van religiositeit gezet: het besef dat het leven eindig is en je bewust laat zijn van een oorsprong en een doel van het bestaan. Je bent tenslotte niet voor niets in het leven geroepen. Slechts “zinloos” je tijd uitzitten totdat je tussen zes planken tot wormenvoer mag gaan dienen, heeft er bij mij nooit in gekund. Meerwaarde als mens verkrijgen dankzij

Onze-Lieve-Heer, er zijn voor Hem en de Kerk als tegemoetkoming op Zijn uitnodiging en er proberen met de medemensen iets van te maken in de schepping, zit er dan ook al jong bij mij in.

Uiteraard komt er als puber van alles voorbij (van reizen, feesten en de andere kunne), maar altijd was roeping en beantwoorden daaraan aanwezig. Naast school en bijbaantjes bezocht ik regelmatig kloosters in binnen- en buitenland om mij te kunnen verdiepen in mijn relatie met God. Voor sommigen onder u klinkt dat misschien wat al te vroom, maar ik wil het toch melden in mijn eigen woorden.

Via de studies antropologie en theologie, het werken in Milieuzorg en later Thuiszorg, kon ik ook groeien in het bewuster omgaan met natuur, mensen, mijn eigen persoon en het geloof. Niet om anderen te moeten overtuigen van mijn mening, maar wel om door gedrag een voorbeeld te kunnen zijn naar anderen toe. Inspiratie kun je uit boeken of kunst halen, maar bij mij werken concrete dingen nou eenmaal het beste. Schrik dus niet als u iets doet of zegt en ik u daarover ondervraag, want waarschijnlijk hebt u dan iets te berde gebracht wat mij tot nadenken aanzette!

Uiteindelijk ben ik via de Franciscanen beland bij het priesterseminarie van ons Bisdom. Acht jaar geleden tot diaken gewijd, ben ik als priester na Volendam/ Edam nu in Enkhuizen en de Streek.

Inspireert u mij maar en dat het wederzijds mag zijn en blijven.

Groetjes van Peter Piets, uw kapelaan

 


 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com