2. Reliekhouder met fragmenten van de doornenkroon van Christus RMN Grand Palais Musée du Louvre 4. Reliekhouder in de vorm van Sint Laurentius met een rib Rijnland 1490 1500 Museum Catharijneconvent

Foto’s: Museum Catharijneconvent

TENTOONSTELLING ‘RELIEKEN’

Relieken zijn niet iets van kerken en van vroeger. Iedereen heeft relieken in huis. Denk aan een voorwerp dat ooit van oma was. We koesteren ze. Voor sommige relieken reizen mensen duizenden kilometers: de graven van de apostelen in Rome, de Gouden Rots in Myanmar, de tombe van profeet Mohammed in Medina. Tot begin februari laat Museum Catharijneconvent in Utrecht wereldwijd als eerste museum zien dat reliekverering als een universeel en levend fenomeen, cultuur en religie overstijgend.

Het is een mooie tentoonstelling geworden van voorwerpen uit het boeddhisme, christendom en islam, van grote historische waarde tot aan heel persoonlijke, emotionele waarde. Te zien is een ongekende variëteit aan voorwerpen waar mensen kracht aan ontlenen, zoals een reliekhouder (een kroon) met een fragment van de doornenkroon van Christus, zemzem-water uit Mekka, sigaren en sigarenkoker van Pim Fortuyn tot een beeld van een volgeling van de Boeddha vol relieken.

Museum Catherijneconvent is gevestigd in Utrecht. Bij de tentoonstellingen is een uitgebreid programma van lezingen, rondleidingen, workshops en een prachtige en informatieve catalogus. Meer informatie: www.catharijneconvent.nl

Voor lezers van het bisdomblad SamenKerk is er een speciale korting (geen toeslag tentoonstelling). Zie hiervoor het herfstnummer 2018.