Overzicht van dekenaten van het bisdom Haarlem-Amsterdam per 1 februari 2020.

Twee van de drie dekens zijn inmiddels vanwege leeftijd en gezondheid teruggetreden. Alleen de deken van Amsterdam kan en wil nog even door gaan. Na overleg in de ver­schil­lende gremia, en met de dekens, hebben de bisschop-coadjutor en de bisschop besloten de gelegenheid aan te grijpen om het aantal dekenaten weer iets uit te breiden.
Niet meer zoals vroeger, als een bestuurslaag tussen parochie en bisdom. Dat is bij een krimpende kerk niet meer realistisch. Maar als regio’s die, juist vanwege de krimp, zoeken naar nieuwe wegen van samen­wer­king. En de deken niet primair als bestuurder, maar als ‘pastor pastorum’.

We merken dat het nodig is. Het pastoraat is zwaar in deze tijd. Juist de priesters, diakens en andere pastoraal werkenden dragen de volle last van een seculariserende samenleving, van kritieken en soms zelfs van agressie tegen geloof en kerk. Het is nodig dat ze elkaar dragen en bemoedigen. De deken heeft daarbij een cruciale rol, maar daarvoor moet zijn dekenaat niet te groot zijn. We zijn uitgekomen op tien dekenaten rond de wat grotere steden.

Dekenaat Hoorn - deken dr. S.G.R. Marcantognini

  1. Parochie H. Matteüs te Hoorn (Hoorn, Oosterblokker, Westwoud en Zwaag)
  2. Samen­wer­kings­ver­band De Waterkant (parochies O.L. Vrouw Rozen­krans te De Goorn, H. Lambertus te De Weere, H. Joannes Geboorte te Hoogwoud, H. Victor te Obdam-Hensbroek, H. Bo­ni­fa­tius te Spanbroek, H. Bavo te Ursem, H. Georgius te Spierdijk, O.L. Vrouw van Lourdes te Zuidermeer, Emmaus te Nibbixwoud en Wognum
  3. Samen­wer­kings­ver­band Wervershoof (parochies Maria Middelares van Alle Genaden te Andijk, H. Martinus te Medemblik, H. Gerardus Majella te Onderdijk, H. Werenfridus te Wervershoof, H. Jozef te Zwaagdijk-Oost)
  4. Samen­wer­kings­ver­band Westfriesland Z.O. (parochies St. Martinus te Bovenkarspel, H. Franciscus Xaverius te Enkhuizen, H. Joannes de Doper te Grootebroek, H. Laurentius te Hoogkarspel, H. Nicolaas te Lutjebroek, H. Lucas te Venhuizen)

 


Pastoor van Hoorn administrator P W F ZO

 


Bedevaart beter dan therapie NHD 8 11 19

Uit het NHD 11-11-2019


JSN Epic is designed by JoomlaShine.com