2. Reliekhouder met fragmenten van de doornenkroon van Christus RMN Grand Palais Musée du Louvre 4. Reliekhouder in de vorm van Sint Laurentius met een rib Rijnland 1490 1500 Museum Catharijneconvent

Foto’s: Museum Catharijneconvent

TENTOONSTELLING ‘RELIEKEN’

Relieken zijn niet iets van kerken en van vroeger. Iedereen heeft relieken in huis. Denk aan een voorwerp dat ooit van oma was. We koesteren ze. Voor sommige relieken reizen mensen duizenden kilometers: de graven van de apostelen in Rome, de Gouden Rots in Myanmar, de tombe van profeet Mohammed in Medina. Tot begin februari laat Museum Catharijneconvent in Utrecht wereldwijd als eerste museum zien dat reliekverering als een universeel en levend fenomeen, cultuur en religie overstijgend.

Het is een mooie tentoonstelling geworden van voorwerpen uit het boeddhisme, christendom en islam, van grote historische waarde tot aan heel persoonlijke, emotionele waarde. Te zien is een ongekende variëteit aan voorwerpen waar mensen kracht aan ontlenen, zoals een reliekhouder (een kroon) met een fragment van de doornenkroon van Christus, zemzem-water uit Mekka, sigaren en sigarenkoker van Pim Fortuyn tot een beeld van een volgeling van de Boeddha vol relieken.

Museum Catherijneconvent is gevestigd in Utrecht. Bij de tentoonstellingen is een uitgebreid programma van lezingen, rondleidingen, workshops en een prachtige en informatieve catalogus. Meer informatie: www.catharijneconvent.nl

Voor lezers van het bisdomblad SamenKerk is er een speciale korting (geen toeslag tentoonstelling). Zie hiervoor het herfstnummer 2018.

Regionale ondersteuning door pastor Wim Evers

Om de pastores en de groepen die voorgaan in vieringen in onze parochies te ondersteunen de komende periode, dit na het vertrek van kapelaan Pawel Banaszak, gaat vanaf de maand mei pastor Wim Evers voor in parochies binnen onze regio.

Emeritus pastor Wim Evers woont in Hoogkarspel. Voorheen was hij pastor bij justitie. Hij heeft zich spontaan gemeld bij pater Peter Peelen sj. en zijn hulp aangeboden daar waar nodig en gewenst is. Na een aantal prettige gesprekken met de pastores en de afgevaardigden van het regiobestuur, is afgesproken dat pastor Wim in onderling overleg wordt ingeroosterd daar waar nodig is.

Wij zijn blij met deze ondersteuning en wensen pastor Wim dan ook een inspirerende tijd toe.

Voor alle duidelijkheid: pastor Evers is géén vervanger van kapelaan Banaszak, hij ondersteunt de regio alleen door af en toe als invalkracht met vergoeding voor te gaan in vieringen.

Namens regio Westfriesland ZO!

Anne-Marie Brieffies, regiocoördinator

d.d. 14 mei 2018