‘Ere zij God in den Hoge’

VREDE OP AARDE’

Toen pater Peter Peelen en ik aalmoezenier waren bij de Koninklijke Marine huurden we op kerstavond altijd de stadsschouwburg in Den Helder af om daar samen met onze protestantse broeders en zusters oecumenisch Kerst te vieren.

Deze kerstviering werd altijd met hetzelfde lied afgesloten: het ‘Ere zij God”.

Zonder het zingen van ‘Ere zij God in den Hoge, Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen’, kon er volgens de vlootpredikanten geen Kerst worden gevierd.

En ze hadden gelijk.

Onze Vader heeft niet voor niets zijn zoon Jezus geboren laten worden uit de schoot van Maria om vrede te brengen aan ieder mens.

Geen verdeeldheid zaaien, maar respect hebben voor ieder, hart hebben voor mensen die leven aan de rand van de samenleving, mensen die het minder getroffen hebben in het leven. Oog en oor hebben voor zieken, bejaarden, kinderen, jeugd, vluchtelingen.

Als ik met Kerst kijk naar het kind in de kribbe, of als ik in een van onze kerken voorga in een kerstviering dan is het alsof er mij een spiegel wordt voorgehouden. Dan is het net alsof het kerstkind vraagt: “Wat heb jij eigenlijk bijgedragen? Wat heb jij gedaan om vrede te brengen en wat heb jij gedaan om het welbehagen van mensen te vergroten?” En dan ga ik mijzelf van alles afvragen.

Heb ik wel genoeg begrip getoond voor mensen die het niet met me eens zijn? Heb ik wel genoeg geduld gehad? Was ik wel werkelijk geïnteresseerd in mijn medemens? Heb ik niet te veel gemopperd op hen die mij eigenlijk het meest dierbaar zijn? Heb ik wel genoeg gedaan om de CO2uitstoot te verminderen? Ik rijd elke dag minstens 160 kilometer en ik ben gehecht aan mijn dagelijkse stukje vlees bij de warme maaltijd.

Dus daar valt nog wel wat te verbeteren.

De spanningen in de wereld veraf komen steeds dichterbij. Hoe zal het aflopen met de opwarming van de aarde? Met de oorlog in het Midden oosten? Met de hongerenden in Jemen? Met de vluchtelingencrisis? We worden steeds vaker geconfronteerd met verdriet, pijn, onmacht, angst en onzekerheid van mensen die een aanslag of een oorlog van nabij hebben meegemaakt.

Wordt het niet de hoogste tijd om het Kind Jezus te omarmen, om deze vredestichter echt serieus te nemen?

Nou weet ik wel dat we in ons eentje niet zo veel kunnen beginnen, maar samen kunnen we heel wat. Laten we alvast beginnen om met zijn allen in koor te zingen:

Ere zij God in den hoge, vrede op aarde en aan de mensen een welbehagen!

Pas als we die woorden in ons hart hebben en daarmee aan de slag gaan, dan wordt het echt Kerst.

Zalig kerstfeest!

Pastor Jules Post

 

 

 


Gaat U mee op bedevaart naar Lourdes!

Altijd al willen weten waar de hemel op aarde te vinden is? In Lourdes! Vraag het maar aan de miljoenen pelgrims die elk jaar dit bedevaartsoord in de Franse Pyreneeën bezoeken. Elke dag gaan vele mensen naar de grot waar Maria in 1858 aan het meisje Bernadette Soubirous verscheen. Mensen gaan naar Lourdes om steun te zoeken bij Maria, om een kaarsje op te steken, om stil te zijn bij de grot van de verschijningen, om het geloof samen met anderen te beleven, om bezinning.

Tijdens onze reizen naar Lourdes wordt U een volledig verzorgd programma aangeboden. U kunt – geheel vrijblijvend – deelnemen aan vieringen, processies, verdiepingsmomenten, wandelingen door Lourdes en excursies naar de Pyreneeën.

De Lourdesgroep Bisdom Haarlem-Amsterdam verzorgt al decennia lang jaarlijkse bedevaarten naar Lourdes in samenwerking met het ‘Huis voor de Pelgrim’ (Limburgse Bedevaarten). De groep bestaat uit vrijwilligers en verzorgsters die voor u vele hand en spandiensten verrichten tijdens de reis en in Lourdes. De bedevaartreis is daardoor geschikt voor jong en oud, ziek en gezond.

Deelnemers die veel zorg nodig hebben kunnen in het Zorghotel accueil Notre Dame verzorgd worden door onze eigen Nederlandse vrijwilligers van het Huis voor de Pelgrim.

Het aanbod voor dit jaar bestaat uit:

29 mei – 6 juni 2019, busreis naar Lourdes

Een prachtige reis door het mooie Frankrijk. Onderweg worden plaatsen aangedaan als Banneux, een bedevaartplaats in België. Het Hospice in Beaune, een prachtig museum, vroeger was het een ziekenhuis voor arme mensen. En natuurlijk op de terugreis een bezoek aan het klooster in Nevers, waar Bernadette ligt opgebaard in haar schrijn.

Indien U liever vliegt is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de

vliegreis van 31 mei – 5 juni 2019.

De pelgrims die met het vliegtuig gaan sluiten zich dan in Lourdes bij de buspelgrims aan.

Vliegreis van 6-11 september 2019

Vertrek vanaf vliegveld Maastricht. Bij voldoende deelname gaan we met een bus vanuit Haarlem naar het vliegveld.

Informatiebijeenkomsten

Als U, uw familie, kennissen en vrienden belangstelling hebben voor een reis naar Lourdes, dan bent U allen van harte welkom op de informatiebijeenkomst. Op deze bijeenkomst komt U alles te weten over de 2 bedevaart reizen. Er wordt een presentatie en informatie gegeven over de reis, de bedevaart zelf, het leven van Bernadette en het heiligdom van Lourdes.

De informatiebijeenkomst wordt gehouden op:

Zondag   20 januari 2019

Locatie:          Moeder van de Verlosserkerk

Adres:             Prof. Eijkmanlaan 48, 2035 XB in Haarlem

Aanvang:       13.00 uur.

De duur van elke bijeenkomst is ongeveer 90 minuten.

Voor verdere inlichtingen kunt U terecht bij:

Joke Hoekman                                          T. 013-5216701         M. 06-42347729

Wilma Caiffa                                                                                 M. 06-12157507(na 18.00 uur)

Diaken Philip Weijers                                                                    M. 06- 53887641

Tip: Bent u client bij Zorgverzekeraar CZ! Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een flinke korting op de reissom. Meer informatie hierover bij Joke Hoekman.

 

 

Veel informatie kunt U vinden op onze website: www.lourdes-groep.nl en Facebook: Lourdesgroep

 

 

 

 

 


 

Theatraal concert Irma Dee: Prodigal Daughter – een verhaal over thuis komen

Op zaterdag 26 januari om 20.00 uur vindt in het RSG Enkhuizen, Boendersveld 3 een verhalende muziekvoorstelling plaats van de tour van Irma Dee.

In deze theatrale voorstelling neemt Irma Dee met haar band de bezoekers mee op een reis door het leven, naar aanleiding van haar album ‘Prodigal Daughter’. Voor dat album is zij geïnspireerd door de bestseller ‘Eindelijk Thuis’ van Henri Nouwen. Irma met haar verhaal te zien in het tv-programma ‘De Verandering’ op NPO2 en bij ‘Hour of Power’ op RTL5.

Het verhaal van de verloren zoon klinkt misschien haast overbekend. Maar de manier waarop het hier gepresenteerd wordt, gaat veel verder en dieper dan het verhaal vaak gebracht wordt. Er worden allerlei thema’s belicht, van weglopen, je niet geliefd voelen, schaamte, angst en de weg terug ondernemen. Daarnaast komen ook de positie van de oudste zoon en de liefde van de vader in ruime mate aan bod.

Irma Dee bracht tot nu toe een album, een EP en diverse singles uit. Daarin spelen wezenlijke vragen over het leven en de dood een belangrijke rol. Na een ingrijpende gebeurtenis in haar leven: de moord op haar zwager en de impact op het leven van haar zus en gezin op missie in Afrik;, was de muziek in haar voor een aantal jaren verstild.

Tot zij het boek “Eindelijk Thuis’ las van Henri Nouwen, die hierin verslag doet van zijn gedachten bij Rembrandts ‘De Terugkeer van de Verloren Zoon’.

Het boek bleek woorden te geven aan de zoektocht die zij zelf doormaakte. Samen met Bram Rebergen (directeur Youth for Christ) is een verhalende voorstelling gemaakt waarin naast liedjes en bekende covers een verhaallijn meeloopt die de bezoeker meeneemt op een reis door het leven, naar het punt waarop klinkt: Jij bent GELIEFD!

Irma’s zus, Lora Kremer heeft ook een verhalende rol in het geheel en zingt daarnaast enkele duetten met Irma. Het betreft een avondvullend programma met zang, dans en theater, ondersteund met treffende beelden. Een avond met een aansprekende boodschap voor jong en oud. Het programma heeft een laagdrempelig karakter en is geschikt voor iedereen.

Kaarten kosten 9 euro per stuk en zijn verkrijgbaar via Truetickets.nl

Overige info is te vinden op www.ProdigalDaughter.nl en op https://baptistenenkhuizen.nl/

Promo filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Sbjqo88A8Q0

 

 

 


JSN Epic template designed by JoomlaShine.com