De AVG (Algemene Gegevens Verordening) en de RK. Kerk

Er is veel te doen in Nederland rond de AVG.

De R.K. Kerk neemt hierin een bijzondere positie in en heeft een eigen reglement “ Reglement Bescherming Persoonsgegevens Parochies”.

Op dit moment wordt gewerkt aan een aanpassing aan de AVG.

Dat de R.K. Kerk een eigen reglement heeft komt doordat er verschil is, tussen het bestuursrecht en het kerkelijk recht.

Het is elke parochie toegestaan persoonsgegevens te verwerken, als de parochie een gerechtvaardigd belang heeft om;

-       een goede organisatie van de parochiegemeenschap te faciliteren

-       contact met haar leden te onderhouden

-       haar kerkelijke opdracht uitvoert

Lid zijn van de R.K. Kerk betekent dat van betrokkenen geen aparte toestemming nodig is.

Daarom zal bijvoorbeeld aan ouders van een dopeling, bij aanmelding, wel sprake zijn schriftelijke informatie over de verwerking van persoonsgegevens en wordt een privacy verklaring verstrekt.

Voor het publiceren van een foto of video waarop iemand herkenbaar in beeld wordt gebracht, bij de vieringen, het parochieblad en of de website, is wel altijd toestemming van betrokkene nodig.

Wordt het parochieblad online gepubliceerd, of openbaar verspreid mogen er geen persoonsgegevens zonder toestemming worden gepubliceerd. In dat geval dienen de gegevens van het parochiesecretariaat te worden vermeld.

Verder informatie over de AVG en de R.K. Kerk vindt u op de website

www.rkk-avg.nl