Voorganger:

Pater P. Peelen sj.

voor de parochies Enkhuizen en Grootebroek én de regio

Even voorstellen ………….

Ik ben Peter Peelen sj. Pastoor van de regio Westfriesland ZO!. Dat sj achter mijn naam betekent dat ik lid ben van een kloosterorde, nl. de Sociëteit van Jezus, oftewel de Jezuïeten. Daarom word je ook pater genoemd.
Pater en pastoor hebben respectievelijk met klooster en de grote Kerk te maken. Sinds 2005 ben ik als priester werkzaam in onze regio, maar dat is niet altijd zo geweest.
Daarvoor was ik 21 jaar als vlootaalmoezenier werkzaam bij de Koninklijke Marine. De helft van de tijd bij het korps Mariniers en de rest bij de vloot: onder water, op het water en erover heen vliegend. Op die manier werd ik ook naar drie oorlogsgebieden uitgezonden en ben dus ook veteraan.
Mijn roeping is ontstaan in het jeugdwerk, bij de Scouting en dan met name bij de Zeeverkenners. Mijn eerste mis was dan ook in het houten clubhuis aan het Nieuwe Meer in Amsterdam!
Mijn religieuze gemeenschap, de marine, de scouting en natuurlijk de studie theologie hebben mij gemaakt tot wie en wat ik ben.
Het is uiterst inspirerend en hartverwarmend werk!

Peter Peelen sj

Jules Post  Diaken Jules Post
voor de parochies Hoogkarspel, Venhuizen én de regio.

Even voorstellen ………….

Mijn naam is Jules Post, ik ben op 5 januari 1958 geboren in de Burgemeester Schrijnderlaan in Grootebroek. Ik ben getrouwd met Wilma van den Berg en ik heb twee studerende zoons, Maurits en Melchior. Maurits studeert in Groningen en Melchior in Philadelphia in de Verenigde Staten. Wilma en ik wonen in het plaatsje Wons. Ik kan me voorstellen dat u niet weet waar Wons ligt. Het ligt net over de afsluitdijk in Friesland.

Na het VWO (Werenfridus in Hoorn) ben ik godsdienst en maatschappijleer gaan studeren aan de Vrije Leergangen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Na mijn studie ben ik 9 jaar leraar levensbeschouwing en maatschappijleer geweest aan scholengemeenschap ‘de Hoeksteen’ (nu onderdeel van het Martinus College) in Grootebroek. In de avonden heb ik toen theologie gestudeerd en in 1992 ben ik aalmoezenier geworden bij de Koninklijke Marine (vlootaalmoezenier).
Ik heb daar op diverse scholen gewerkt (o.a. het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder) en ik heb ook veel gevaren. In 1998 ben ik door Mgr. Punt tot diaken gewijd. Tussen 2000 en 2005 ben ik met mijn gezin uitgezonden geweest naar Aruba en Curaçao. Na mijn jaren ‘in het veld’ heb ik verschillende leidinggevende functies gehad. Ik ben onder andere stafaalmoezenier van de Koninklijke Marine geweest en mijn laatste functie was die van hoofdkrijgsmachtaalmoezenier. Namens Mgr. Punt, die niet alleen bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam is, maar ook nog eens krijgsmacht bisschop, mocht ik leidinggeven aan de 54 aalmoezeniers die de krijgsmacht toen rijk was.
Op 1 augustus 2015 ben ik met functioneel leeftijdsontslag gegaan. En op 1 november 2015 ben ik door Mgr. Punt aangesteld als diaken in de Laurentiusparochie in Hoogkarspel en de Lucasparochie in Venhuizen. Mijn werk in hier in West-Friesland bevalt me tot nu toe prima!

Na emeritus pastoor Albert Groot van Venhuizen en na de pastoor van onze zes parochies Peter Peelen sj. ben ik dus de derde persoon in de regio die als aalmoezenier bij de marine heeft gewerkt.

Diaken J. Post